9/19/18

Šta je to dekupaž

Šta je dekupaž?


Dekupaž je drevna vještina koja  potiče sa Istoka i znači isjecanje ukrasnog papira sa određenim motivima i njihovo ljepljenje na pripremljenu podlogu nameštaja, a zatim i završno lakiranje.

Zanatlije u Firenci , Italija, proizveli su ukrasne predmete koristeći ovu tehniku još od 18. veka.  Ove starije tehnike su već koristili za proizvodnju predmeta kao što su nameštaj, ramovi za slike, pa čak i obrađena koža korica knjiga . Poznat kao firentinski stil zanata, ovi predmeti su sada veoma značajni antikviteti brojnih kolekcionara. Florentinske zanatlije iskoristile su ovu tehniku za dodavanje slika u prostor unutar isklesanih pozlaćenih okvira, ili dodavanjem dekupaža na drvenu plaketu. Zanatlije su koristile nalepljene reprodukcije poznatih umetničkih dela i skoro uvek verske prikaze .

Uz minimalna ulaganja i možete i vi postati filentinski zanatilje i transfomisati stari komad namještaja u nešto što je schick, univerzalno i viječno.  U narednim pasusima saznaćete kako da započente svoj prvi dekupaž projekat.

Dekupaž stolica

Vodič za vaš prvi dekupaž?

Za početak izaberite manji komad nameštaja ili kućni predmet, zatim motivi kojima želite da osvežite svoj dom  (isječak sa salveta, razglednica, fotografija ili novina). Potrebn vam je šmirgl papir, akrilna boje, završni bezbojni lak, četkica za ljepilo, sunđerčić i ljepilo. U specijalizovanim radnjama možete nabaviti  poseban lepak, skalper ili makaze.

Postupak obrade u 5 tačaka:

1.   Predmet dobro išmirglajte, očistite i nanesite akrilnu podlogu.

2.  Zatim isjecite salvete za dekupaž u željenim oblicima i dimenzijama.

3. Nanesite lepak za dekupaž u tankom sloju (ili obični lepak za drvo).

4. Salvete za dekupaž zaljepite na preko ljepila, ali samo gornji sloj salvete gdje slika. Kako bi izbjegli neravnine, laganim potezima prstima izravnajete salvetu. Možete da koristite spužvicu ili prozirnu foliju. Pažljivo da se salveta ili dekupaž papir ne pocjepa. Kada se osuši prelakirati bezbojnim lakom u nekoliko slojeva jer tako dobijate na sjaju i trodimenzionalnosti. Zapamtite, uvjek trebati osušiti svaki sloj.

5. Preporuka moje je da finom šmirglom obradite površinu prije svakog sloja laka kako bi površina bila potpuno glatka i stigli smo do kraja i vašeg prvog dekupaža.

No comments:

Post a Comment